Klimatyzacja

Wszelkie problemy mechaniczne.
ODPOWIEDZ
Mondeo
Posty: 4
Rejestracja: 2014-06-01, 16:27
Marka/model:: Audi A4
Typ: B6
Oznaczenie Silnika: AVF
Rocznik: 2002
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Klimatyzacja

Post autor: Mondeo » 2014-06-02, 18:41

Witam . Czy moglby mi ktos doradzic w sprawie klimatyzacji ? Kiedy kupilem swoje Audi A4 B6 1.9 TDI caly czas swiecil sie ECON ktorego nie mozna wylaczyc a co za tym idzie nie mozna wlaczyc klimatyzacji . Bylem u znajomego w warsztacie i podlaczyl mi komputer diagnostyczny ktory znalazl bląd tego typu ze jest blędny VIN czyli inny vin mojego auta i inny vin panelu sterowania . Domyslam sie ze ktos go juz wymienial a z tego co wyczytalem w roznych tematach nie zaadoptowal go . Moge sie mylic ale wlasnie podejrzewam ze to by rozwiazalo problem . Moj znajomy nie mogl tego zrobic bo nie ma odpowiedniego programu . Czytalem tutaj o programie VAG itp . I moje pytanie brzmi gdzie znajde kogos z takim programem ? Czy ktos moglby mi w tej kwesti pomoc ? Do servisu nie chce jechac z wiadomych przyczyn . Z gory dzieki za pomoc .

Awatar użytkownika
bloku
Moderator
Moderator
Posty: 1068
Rejestracja: 2008-12-02, 20:55
Marka/model:: Chwilowy brak
Typ: 4F
Oznaczenie Silnika: BMK
Rocznik: 2005
Lokalizacja: Reda
Kontakt:

Re: Klimatyzacja

Post autor: bloku » 2014-06-03, 00:02

Podjedź do Szymona:

Dźwigowa 13B Gdańsk‎
505 748 576

Pomoże a myślę, że cena nie będzie wygórowana a z pewnością niższa niż w ASO.
Audi B2,B3 i B4....trochę ich było.
Audi A6 3,0 30VQ - było
Audi S6 Avant Tip - było
Audi S6 Avant Man - było
Audi A4 2.8 30VQ - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A6 3,0 TDI Quattro - jest ale...
Obrazek

Awatar użytkownika
JunioRR
Posty: 88
Rejestracja: 2013-03-06, 23:30
Marka/model:: Audi A6
Typ: C5
Rocznik: 2000
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Klimatyzacja

Post autor: JunioRR » 2014-06-03, 00:36

Krzysiek
ul. Rogalińska 5B Gdańsk
501 758 269
tu gościu jest do 10tego czerwca

lub

Szymon

Awatar użytkownika
Gruszka
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 598
Rejestracja: 2011-08-26, 16:59
Marka/model:: RENAULT SCENIC
Typ: II
Oznaczenie Silnika: F4R
Rocznik: 2005
GaduGadu: 8869869
Lokalizacja: KĄPINO
Kontakt:

Re: Klimatyzacja

Post autor: Gruszka » 2014-06-03, 07:40

Trudno uwierzyć w taki przypadek odnośnie panelu klimatyzacji. Sam u siebie zmieniałem panel wiele razy i teraz w wersji europejskiej mam panel od wersji angielskiej i nic się nie działo odnośnie braku adaptacji panela.
Było:
Audi 80 B4 2.0 ABK 1993 ośka
Audi A6 C5 2.8 V6 ACK 1998 ośka

Jest:
Audi 80 B4 2.0 ABK 1993 ośka - ta co była :D
Renault Scenic II 2.0 16v 2004
Audi 80 B4 sedan oceń :
- http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=12597,

Mondeo
Posty: 4
Rejestracja: 2014-06-01, 16:27
Marka/model:: Audi A4
Typ: B6
Oznaczenie Silnika: AVF
Rocznik: 2002
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Klimatyzacja

Post autor: Mondeo » 2014-06-03, 19:36

[Audi A4 B6/B7] Kodowanie ,nastawy podstawowe i adaptacja klimatronika
« dnia: Styczeń 20, 2013, 12:38:15 »
Niżej wymienione czynności wykonujemy w grupie [08] - Heating/Air Conditioning
Podłączamy kabel i uruchamiamy program VAGcom/VCDS
Kodowanie
00?xx: Chassis/Nadwozie
0 = Sedan/Avant
1 = Cabrio
00x?x: Heated Windshield /Podgrzewana przednia szyba
0 = Heated Windshield not installed /Nie zainstalowane
1 = Heated Windshield installed /Zainstalowane
00xx?: Sunroof/Szyberdach
0 = No Sunroof OR Normal Sunroof /Bez szyberdachu lub zwykły szyberdach
1 = Sunroof with Solar Cells /Szyberdach z panelem słonecznym

Nastawy Podstawowe /Basic settings
Przed wykonaniem nastaw robimy skan, jeżeli pojawią się błędy kasujemy je i sprawdzamy ponownie czy powróciły jeśli tak usterki muszą zostać naprawione.
UWAGA jest to warunek konieczny aby wykonać nastawy podstawowe.
Przyczyny błędów muszą fizycznie zostać usunięte/ naprawione.
Brak zapisanych błędów w sterowniku.

Uruchamiamy silnik, kllimatyzację ustawiamy w tryb AUTO:
Wchodzimy w 04 - Basic Settings
Potwierdzamy
Wpisujemy numer grupy 001i klikamy [Go]
Czekasz i obserwujesz oraz słuchasz.
Wszystkie silniczki sterowania klap przejadą sobie od jednego końca do drugiego,w celu ustalenia pozycji krańcowych.

Po zakończeniu na ekranie pojawiają się w każdej pozycji zera (0).
Jest to znak, że nastawy podstawowe zakończyły się.

Jeszcze raz dla pewności sprawdzamy czy nie pojawiły się błędy i kończymy pracę VAG-a.

Od tej chwili możemy cieszyć się ponownie prawidłową pracą naszej automatycznej klimatyzacji.

Adaptacja
Czyli przyuczanie nowego numeru VIN
Wchodzimy w adaptacje [10], następnie wybieramy kanał [081]i klikamy [read]
Wpisujemy nową wartość: 26467
Kończymy enter/save

iras
Posty: 120
Rejestracja: 2008-12-06, 20:07
Marka/model:: traktor
Typ: zetor
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Klimatyzacja

Post autor: iras » 2014-06-04, 08:45

Mam VCDS, nie zmieniałem nigdy w sterowniku klimy numeru VIN, ale z opisem z A4-Klub powinno się udać :) Jak coś to PW

Awatar użytkownika
Gruszka
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 598
Rejestracja: 2011-08-26, 16:59
Marka/model:: RENAULT SCENIC
Typ: II
Oznaczenie Silnika: F4R
Rocznik: 2005
GaduGadu: 8869869
Lokalizacja: KĄPINO
Kontakt:

Re: Klimatyzacja

Post autor: Gruszka » 2014-06-04, 12:38

Mam VAG 4.9 PL full i kabel jak coś mogę użyczyć sprzętu
Było:
Audi 80 B4 2.0 ABK 1993 ośka
Audi A6 C5 2.8 V6 ACK 1998 ośka

Jest:
Audi 80 B4 2.0 ABK 1993 ośka - ta co była :D
Renault Scenic II 2.0 16v 2004
Audi 80 B4 sedan oceń :
- http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=12597,

Mondeo
Posty: 4
Rejestracja: 2014-06-01, 16:27
Marka/model:: Audi A4
Typ: B6
Oznaczenie Silnika: AVF
Rocznik: 2002
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Klimatyzacja

Post autor: Mondeo » 2014-07-12, 08:21

Wtam . Problem rozwiazany . Trzeba bylo zaadoptowac panel sterowania i to sie udalo ale pojawil sie problem z czujnikiem wysokiego cisnienia . Po wymianie czujnika klima smiga pieknie . Co ciekawe warsztatowiec nie potrafil dobrac czujnika odpowiedniego , raz za krotki gwint raz za dlugi ale po szustym kolejnym zamowieniu dotarl prawidlowy czujnik i wszystko gra . Czy naprawde jest taki problem zamowic odpowiedni czujnik ?

Mati_785
Posty: 1
Rejestracja: 2019-09-02, 21:05
Marka/model:: Audi
Typ: B7
Oznaczenie Silnika: BRE
Rocznik: 2006
Kontakt:

Re: Klimatyzacja

Post autor: Mati_785 » 2019-09-02, 21:11

witam mam problem z climatronikiem wyczytałem że mam climatronik wersji angielskiej bo nie działa mi silniczek od swiezego powietrza wiecie może jak go zakodować ?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość